Πώς να πουλήσετε το ντοκιμαντέρ σας

10 συμβουλές για να προσέξουν το ντοκιμαντέρ σας οι αγοραστές στα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ

Συγχαρητήρια! Καταφέρατε να σας δεχτούν σε ένα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ. Αυτό από μόνο του, ειδικά αν μιλάμε για κάποιο από τα καλά φεστιβάλ (σύντομα το αντίστοιχο άρθρο...), είναι μια επιτυχία. Πώς όμως θα καταφέρετε το μάξιμουμ με αυτή σας την συμμετοχή; Πώς δηλαδή θα προσελκύσετε θεατές, αγοραστές από κανάλια, διανομείς, παραγωγούς και κάθε άλλο μελλοντικό επενδυτή που θα βοηθήσει οικονομικά στην επόμενη σας δουλειά; Αυτό, όπως όλα, θέλει τρόπο!

1. Διαλέξτε έναν καλό αγγλικό τίτλο. Μην μεταφράσετε απλά τον τίτλο από τη γλώσσα σας στα αγγλικά, π.χ. H Βάρδια του Πελεκάνου (επίθετο ανθρώπου, όχι το πουλί), Pelican's Watch... Καλός είναι ένας τίτλος αν ο άλλος τον θυμάται εύκολα, αν δημιουργεί εικόνα, αν περιγράφει αμέσως το θέμα της ταινίας σας, π.χ. Dolphin Boy, Queen of the Sun, Taste the Waste, Rene (δείτε το δωρεάν στο DOC ALLIANCE), Cinema Komunisto. Aποφύγετε τα άρθρα. Διαλέξτε καλύτερα έναν αριθμό: Five broken cameras, 15 and a half. Οι αριθμοί μπαίνουν πρώτοι πρώτοι στους καταλόγους των αγορών (Doc markets), όπου οι κατάλογοι περιέχουν 400-500 ταινίες υποψήφιες για να πουληθούν. Πολλές φορές οι αγοραστές ξεκινάνε από την αρχή ή από το τέλος του καταλόγου αν δεν ξέρουν τι να πρωτοδούν - ή αν έχουν δει τα SOS τους και ψάχνουν κάποια έμπνευση. Γι' αυτό, πριν καταλήξετε, ξεφυλίστε έναν κατάλογο όπως του Φεστιβάλ του Άμστερνταμ.

2. Αφίσα και flyer σε μορφή καρτ ποστάλ. Είναι και τα δύο χρήσιμα, τραβάνε το βλέμμα και βοηθάνε τους αγοραστές να επιλέξουν να ρίξουν μια ματιά στην ταινία σας. Όταν φτιάχνετε αφίσα, τυπώστε ένα draft και κρεμάστε το στον τοίχο για να δείτε πώς "γράφει". Στην οθόνη του υπολογιστή φαίνονται όλα πολύ διαφορετικά. Το flyer σε μορφή καρτ ποστάλ (άγραφη από την πίσω μεριά) μπορεί να σταλεί σαν κάρτα! Ένα flyer σε πρωτότυπο σχήμα είναι μια άλλη ιδέα. Το Damned of the sea ήταν σαν ψάρι, και ο διανομέας το είχε κολλήσει σε διάφορους τοίχους στο Market του idfa και όντως τραβούσε το μάτι. Το flyer, με πάνω του τυπωμένη ή κολλημένη (γιατί πολλές φορές μαθαίνεις τον αριθμό στον κατάλογο αφού τυπώσεις τα flyer) τη σελίδα και τον αριθμό του ντοκιμαντέρ στον κατάλογο, βοηθάει πολύ στο να μην ψάχνει ο αγοραστής. Άλλη ιδέα είναι αντί για αφίσα και Flyer να τυπώσετε Post it ή κάτι χρήσιμο σαν σημειωματάριο, που να μείνει ως αντικείμενο. Επίσης, τυπώστε τον τίτλο της ταινίας σας πάνω στην κάρτα που δίνετε στους αγοραστές (buyers) στα φεστιβάλ που πάτε.

2 1/2. Φτιάξτε ένα site για την ταινία σας. Ακόμα και ένα blog με τρέιλερ, περίληψη, φωτογραφίες, βιογραφικά συντελεστών και στοιχεία για τη διανομή.

3. Στείλτε e-mail σε όλους όσους πρόκειται να παρευρεθούν. Θα τους βρείτε από το site του εκάστοτε φεστιβάλ. Στείλτε e-mail xωρίς πολλά λόγια, εισαγωγές κλπ. Μια μικρή περίληψη της υπόθεσης, σε 5 προτάσεις το πολύ, αρκεί. Χωρίς πολλές συστάσεις και χωρίς attachments και πολλές φωτογραφίες. Μια φωτογραφία σε χαμηλή ανάλυση και ένα λινκ για το τρέιλερ αρκούν.

4. Την ίδια μικρή περίληψη δημοσιεύστε την και στον κατάλογο του φεστιβάλ. Οι αγοραστές έχουμε τόση δουλειά που το να πρέπει να διαβάσουμε κατεβατά στον κατάλογο του Market μάς κάνει τη ζωή δύσκολη! Θυμάμαι μια φορά την ευγνωμοσύνη που ένοιωσα όταν, σε μια ταινία της Εύας Στεφανή στο Άμστερνταμ, στον κατάλογο του Market η περίληψη έλεγε απλά "Two friends".

5. Στείλτε την ταινία σας πριν το φεστιβάλ σε δημοσιογράφους που θα γράψουν γι' αυτή (αν φυσικά είναι καλή)! Αυτό θα δημιουργήσει μια πρώτη καλή εντύπωση και θα κάνει την ταινία σας να ξεχωρίσει.

6. Αν μπορείτε, πηγαίνετε στα φεστιβάλ! Είστε ο σκηνοθέτης ή ο παραγωγός; Η παρουσία σας εκεί βοηθάει το marketing της ταινίας! Αν δεν ξέρετε, ή δεν σας βγαίνει να το κάνετε, προσλάβετε κάποιον να το κάνει για εσάς - αξίζει, για να πουληθεί η ταινία. Εννοείται ότι αν έχετε έναν καλό διανομέα η ταινία σας θα είναι σε καλύτερη μοίρα από ό,τι μόνη της εκεί "έξω". Συχνά, το ύφος και ο κατάλογος ενός διανομέα (distributor) λέει ήδη πολλά για την ταινία. Ειδικά όταν "εμπιστεύομαι" το ύφος του και εκτιμώ τις επιλογές του - πάντα κοιτάζω τις ταινίες που εκπροσωπεί σε ένα φεστιβάλ. Ένας τέτοιος εξαιρετικός διανομέας με 30 χρόνια εμπειρία στον χώρο είναι ο Jan Rofekamp, με την Films Transit International.

7. Μια καλή φωτογραφία μπορεί επίσης να τραβήξει το ενδιαφέρον του αγοραστή. Στείλτε φωτογραφίες που να ταιριάζουν - και κυρίως φροντίστε να τις διαλέξετε με κριτήριο να είναι ευδιάκριτες στο μέγεθος που πρόκειται να τυπωθούν. Στην Nyon, οι φωτογραφίες στον καταλογο είναι σε μέγεθος όσο δύο σπιρτόκουτα, στον κατάλογο της Θεσσαλονίκης δεν έχει καθόλου φωτογραφίες, ενώ στο DOK Leipzig το μέγεθος ποικίλει από δύο σπιρτόκουτα ώς ένα σπιρτόκουτο για τζάκι....

8. Έχετε μαζί σας κόπιες της ταινίας σε dvd με γραμμένο επάνω (στην κόπια) τον τίτλο της ταινίας και μια διεύθυνση e-mail! Μην τσιγγουνευτείτε να δώσετε κόπιες - οι αγοραστές "πήζουν" και δεν προλαβαίνουν ποτέ να δουν όλες τις ταινίες. Αν την έχουν μαζί τους επιστρέφοντας υπάρχει πιθανότητα να την δούνε κιόλας. Αν τους αρέσει, καλό είναι να ξέρουν που μπορούν να απευθυνθούν (γι' αυτό : Credits!). Πολλές φορές μου στέλνουν ταινίες με συνοδευτικά γράμματα - ανοίγω τον φάκελο δεν έχω χρόνο να δω την ταινία επιτόπου, παραπέφτει το συνοδευτικό γράμμα ή η κάρτ βιζίτ, και το DVD μένει χωρίς credits...

9. Πολλοί τυπώνουν τη φάτσα τους πάνω στην κάρτ βιζιτ τους. Το κάνει ο Peter Wintonic, το κάνει πιο σοφιστικέ (το μισό πρόσωπο) ο Francois Smit. Έτσι, όσοι γυρίζουν από ένα φεστιβάλ με ένα πάκο κάρτες και προσπαθούν να θυμηθούν ποιός και κυρίως, πώς είναι τώρα αυτός ο ... Παπαδόπουλος ;;; έχουν αμέσως μια πληροφορία που φρεσκάρει τη μνήμη.

10. Last but not least, η καλύτερη διαφήμιση μιας ταινίας σε ένα φεστιβάλ, ακόμη κι αν κάνετε όλα τα παραπάνω, είναι η ίδια η ταινία - γι' αυτό φροντίστε να είναι καλή πριν ακόμα φτάσει στα φεστιβάλ! Workshops, που πια γίνονται και στην Ελλάδα, και γνώμες από καλούς επαγγελματίες συναδέλφους πριν, σε επίπεδο rough cut δηλαδή, είναι πάντα χρήσιμες και βοηθάνε την ταινία να γίνει καλύτερη. Γι' αυτό λοιπόν συνεργαστείτε!

Leave a Reply