Ένα θαυμάσιο Σύστημα

Βλέποντας πριν λίγο στο You Tube τον Gustavo Dudamel να διευθύνει την Ορχήστρα Νέων Simon Bolivar στο αριστουργηματικό Danzón Nº 2 του Arturo Márquez, στο Proms Festival, σας προτείνω, αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας, να δείτε την ταινία EL SISTEMA (ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ), των Paul Smaczny και Maria Stodtmeier.

Γερμανοελβετική παραγωγή του 2009, 100’ (στα ισπανικά), η ταινία δείχνει πώς λειτουργεί το Σύστημα, το πρόγραμμα δημόσιας μουσικής εκπαίδευσης στη Βενεζουέλα, που εμπνεύστηκε και ίδρυσε το 1975 ο οικονομολόγος και μουσικός Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου, αλλάζοντας τη ζωή δεκάδων χιλιάδων παιδιών που ζουν στις φαβέλες.
Τα μαθήματα είναι δωρεάν για όλους, και τα παιδιά ξεκινάνε από 2-3 χρονών να τα παρακολουθούν 6 ημέρες την εβδομάδα επί 3-4 ώρες την ημέρα! Από το Σύστημα έχουν προκύψει περισσότερες από 60 παιδικές ορχήστρες, 200 ορχήστρες νέων, περισσότερες από 30 επαγγελματικές ορχήστρες και δεκάδες χορωδίες. Μια από τις πιο διάσημες ορχήστρες νέων που προέκυψαν από το Σύστημα είναι η Ορχήστρα Νέων Simon Bolivar, υπό τη διεύθυνση του Γκουστάβο Ντουνταμέλ, που πέρυσι έπαιξε και στο Ηρώδειο, στο Φεστιβάλ Αθηνών. Η ταινία El Sistema αφηγείται την ιστορία των παιδιών στη Βενεζουέλα και την πρότυπη αυτή προσπάθεια να δημιουργηθεί μια καλύτερη κοινωνία σε περιοχές όπου η εγκληματικότητα είναι μέρος της καθημερινότητας, πώς η δύναμη την μουσικής, σε συνδυασμό με το όραμα ενός ανθρώπου ενέπνευσαν σε χιλιάδες άλλους και άλλαξαν τη ζωή των ανθρώπων ακόμα και στις πιο ακραίες και δύσκολες συνθήκες.

Η ταινία παίζεται με ελληνικούς υπότιτλους, μέσω του CineDoc, που μπορεί να διοργανώσει δημόσιες προβολές σε σινεμά ή κινηματογραφικές λέσχες οπουδήποτε στην Ελλάδα. Το Σύστημα έχει προβληθεί στην Αθήνα (Γαλλικό Ινστιτούτο και Δαναός), στο Μουσικό Λύκειο Παλλήνης, καθώς και στη Σίκινο, τη Δονούσα και το Γαλαξείδι, στις Μέρες Ντοκιμαντέρ της ομάδας Media Dell' Arte, το καλοκαίρι του 2010 και 2011. Πέρυσι το καλοκαίρι προβλήθηκε και στην Αντίπαρο, στο Best of CineDoc, στον θερινό κινηματογράφο Ωλίαρος.

Leave a Reply