Στενό μαρκάρισμα στο ΝΟΜΑ

Είναι το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο, ψηφισμένο από 800 κριτές και σέφ.
Έχει όλα κι όλα 12 τραπέζια και σερβίρει σκανδιναβική κουζίνα -
ούτε λιαστές ντομάτες ούτε ελαιόλαδο! Γιατί, πολύ απλά, στη Δανία δεν υπάρχει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Η κουζίνα του NOMA βασίζεται στα τοπικά προϊόντα και τους εγχώριους μικρούς προμηθευτές. Το ξέρατε ότι υπάρχουν 157 είδη horsradish; Που το καθένα έχει άλλη γεύση; Στο ΝΟΜΑ το γνωρίζουν.

Το χαρακτηριστικό της κουζίνας του Ρενέ Ρετζέπι είναι η επιστροφή στον ανεξερεύνητο πλούτο και την αστείρευτη ποικιλία της φύσης. Το ντεκόρ, σκανδιναβικό: το NOMA στεγάζεται μέσα σε μια παλιά αποθήκη αλατιού, στην οποία επεξεργάζονταν κάποτε κρέας φάλαινας. Πάνω στη θάλασσα. Ατμοσφαιρικό, με κεριά στα τραπέζια, καρέκλες που σε κάνουν να κάθεσαι σαν στο σπίτι σου, όλα είναι απλά, ούτε τραπεζομάντιλα ούτε ασημένια μαχαιροπήρουνα ούτε μουσική. Η ουσία είναι η γεύση, η εμπειρία της.

Γύρω στα 40 άτομα προσωπικό για 40 καλεσμένους, μενού πάνω από 20 διαφορετικά πιάτα. Τρεις μήνες λίστα αναμονής για ένα τραπέζι. Κόστος: 195 ευρώ το άτομο. Δεν ανταποκρίνεται ούτε κατά διάνοια στο πραγματικό κόστος.

Ο Φεράν Αντριά λέει ότι για να πετύχεις ως μάγειρας χρειάζεται ηθική, πάθος, δημιουργικότητα, ελεύθερο πνεύμα και ρίσκο. Φτάνουν αυτά για να αποκτήσεις 2 αστέρια Μισελέν και τον τίτλο του καλύτερου εστιατορίου στον κόσμο; Ο ίδιος λέει επίσης ότι για να είσαι αναρχικός πρέπει να είσαι πολύ οργανωμένος.
Ο René Redzepi, 34 χρονών σήμερα, συγκαταλέγεται στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή κατά το περιοδικό TIME. Δεν έχει τελειώσει το Λύκειο. Δουλεύει από τα 15 του, 80-90 ώρες την εβδομάδα. Δεν ζει πλούσια. Στο ντοκιμαντέρ βλέπουμε το σπίτι του, την σύντροφό του, το μωρό τους. Στη δουλειά πάει με το ποδήλατο. Παίρνει τον ρόλο του πολύ σοβαρά – υπέρμαχος της διατροφικής ποικιλίας, διοργανώνει κάθε χρόνο το Συμπόσιο Mad (που σημαίνει φαγητό στα Δανέζικα), ένα από τα σπουδαιότερα σημεία συνάντησης και προβληματισμού για την παγκόσμια διατροφή.

Το ντοκιμαντέρ NOMA at boiling point παρακολουθεί τον σεφ επί 6 μήνες παρασκηνιακά στο NOMA. Μας δίνει μια ευκαιρία να μάθουμε και να εμπνευστούμε από το παράδειγμά του: άγρια χόρτα, μανιτάρια, τυριά μικρών παραγωγών, τοπικά κρέατα, διαφορετικά ψαρικά, κρεμμύδια, σκόρδα, όσπρια, μοναδικά είδη βοτάνων - όλα αυτά χρειάζεται να μπουν στο μενού μας, στα μενού των εστιατορίων και κάθε ταβέρνας της Ελλάδας!

Προβάλλεται την Τετάρτη 6/2 στις 20.00 στο Γαλλικό Ινστιτούτο και την Κυριακή 10/2 στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟΣ.
Την Τετάρτη μετά την προβολή στο Γαλλικό Ινστιτούτο θα προσφερθεί fingerfood από το σκανδιναβικό εστιατόριο της Αθήνας Safka και κρασί από το Κτήμα Λαντίδη.

0 thoughts on “Στενό μαρκάρισμα στο ΝΟΜΑ”

  1. Εξαιρετική η εκπομπή της κυρίας Κουζή με προσκεκλημένο τον δημοσιογράφο γεύσης του Αθηνοράματος κύριο Αντωνόπουλο.
    Τους άκουγα να μιλάνε για τη γαστρονομία του σήμερα και ήταν απολαυστικότατοι. Εύχομαι κι άλλες εκπομπές αυτού του επιπέδου.

Leave a Reply