Φεστιβαλιστής ή Καρναβαλιστής;

Το Φεστιβάλ - τι ποιο Φεστιβάλ, μα το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης φυσικά - ξεκίνησε την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013 με πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα. Η ταινία έναρξης ήταν το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Πρώτη θέση (First Position) της Μπες Κάργκμαν (Bess Kargman) που μας ξεναγεί στον εντυπωσιακό κόσμο του επαγγελματικού μπαλέτου. Την ταινία λήξης την επιλέγει το κοινό και προβάλλεται μετά την τελετή λήξης, το τελευταίο Σάββατο (φέτος 23/3) του φεστιβάλ.
Η «Αθήνα» συνηθίζει να ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη κατά την Τετάρτη – εκεί είναι το φόρτε της ιστορίας.
Μου αρέσει πάρα πολύ η φετινή αφίσα του φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, με το σαφές της μήνυμα: ένα πρόβατο με καλυμμένα τα μάτια. Την υπογράφει η εταιρεία Freelance (Β. Ανδρεάδης, Ι. Γκιζώτης Ο.Ε.) από την Πυλαία Θεσσαλονίκης – πολύ καλή δουλειά.

Είναι και το Pitching Forum του EDN το Σαββατοκύριακο, Σάββατο και Κυριακή 23 και 24 Μαρτίου το πρωί: 21 ντοκιμαντέρ εν δημιουργία θα παρουσιαστούν εκεί, αναζητώντας χρήματα και συμπαραγωγούς. Επί μια εβδομάδα υπάρχει και το σχετικό training από την ομάδα του EDN (European Documentary Network) που κάνει τους επίδοξους ξεφτέρι, ώστε σε 7 λεπτά, συμπεριλαμβανομένου και του τρέιλερ παρουσίασης του project, να καταφέρουν να κινήσουν το ενδιαφέρον των Commissioning Editors που έρχονται από διάφορα Ευρωπαϊκά τηλεοπτικά κανάλια με σκοπό να επιλέξουν ντοκιμαντέρ για να χρηματοδοτήσουν.
Αν δεν έχετε παρακολουθήσει αυτές τις παρουσιάσεις, γίνονται το Σάββατο και την Κυριακή από τις 10 το πρωί στην αίθουσα Παύλος Ζάννας – μόνο, πηγαίνετε στην αρχή και καθίστε μέχρι το διάλλειμα για μεσημέρι γιατί δεν είναι ευγενικό κάποιος να πολεμάει να πείσει δημόσια για την αξία της δουλειάς του και να ανοιγοκλείνει η πόρτα γιατί διάφοροι περίεργοι περνούσαν και μπήκαν. Αν ασχολείστε με το ντοκιμαντέρ και δεν είστε μέλη του EDN, του μεγαλύτερου Επαγγελματικού Δικτύου Ντοκιμαντέρ στην Ευρώπη, με έδρα την Δανία, συνιστώ να γίνετε. Στη Θεσσαλονίκη μπορείτε να δείτε από κοντά την δουλειά τους – την Παρασκευή το απόγευμα μάλιστα, γίνεται και η βράβευση του EDN, στο ισόγειο του ξενοδοχείου Ηλέκτρα Παλλάς.

Το 15ο ΦΝΘ συνεχίζει και φέτος - από τις 17 έως τις 23 Μαρτίου 2013 - το εξαιρετικά επιτυχημένο πρόγραμμα Κουβεντιάζοντας, ένα φόρουμ επικοινωνίας και συζήτησης που προσφέρει την ευκαιρία σε επαγγελματίες του ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα και το εξωτερικό να γνωριστούν προσωπικά, να ανταλλάξουν απόψεις και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους. To Κουβεντιάζοντας θα διεξάγεται 16.00–17.30, στην αίθουσα Excelsior, στο ισόγειο του Electra Palace, και οι συζητήσεις θα γίνονται στα αγγλικά.

Μια νέα διοργάνωση του φεστιβάλ είναι φέτος το Docs in Progress, για ντοκιμαντέρ στο στάδιο της παραγωγής από χώρες της Μεσογείου, της κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η διοργάνωση είναι ανοιχτή μόνο για επαγγελματίες, και συμμετέχουν σε αυτή αγοραστές, διανομείς και παραγωγοί. Πιο πολλά θα σας πει η Αγγελική Βέργου που το χειρίζεται (vergou@filmfestival.gr). Φέτος, για πρώτη φορά στο Docs in Progress θα απονεμηθεί βραβείο σε υπηρεσίες post-production αξίας 15.000 ευρώ, από την εταιρεία Authorwave.

Με το κατάλληλο πάσο και η είσοδος στο Doc Market του φεστιβάλ, όπου μπορεί κανείς να δει ντοκιμαντέρ σε υπολογιστές – booth που βρίσκονται στον ημιόροφο του Electra Pallas. Νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα έχετε περισσότερες πιθανότητες να βρείτε θέση γιατί τα booths προορίζονται κυρίως για αγοραστές και διανομείς που ψάχνουν να βρουν ενδιαφέρουσες ταινίες. Στο Doc Market διατίθενται και δύο πολύ χρήσιμα έντυπα – το Industry Guide, με ονόματα, φωτογραφίες, διευθύνσεις και περιγραφή των επαγγελματιών που θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για το φεστιβάλ, καθώς και το Doc Market Guide, με όλες τις ταινίες που βρίσκονται διαθέσιμες στο Market.

Σημαντικές είναι τέλος οι εκδόσεις του φεστιβάλ, που είναι πάντα προσεγμένες. Όπως η δίγλωσση έκδοση με αφορμή το αφιέρωμα στον χιλιανό ντοκιμαντερίστα Πατρίσιο Γκουσμάν (Patricio Guzmán), έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του είδους παγκοσμίως, ο οποίος δυστυχώς επειδή έσπασε το πόδι του, δεν θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για να μοιραστεί τις ταινίες του με το κοινό.

Καινοτομία Αγοράς - Πρακτικός οδηγός για ντοκιμαντερίστες
20-22 Μαρτίου 2013, 17:30-18:00, Electra Palace, Αίθουσα Excelsior
Η Αγορά Ντοκιμαντέρ, στο πλαίσιο του 15ου ΦΝΘ, συνεχίζει για δεύτερη χρονιά την επιτυχημένη σειρά συζητήσεων Market Talks, όπου διακεκριμένοι επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου θα δώσουν χρηστικές πληροφορίες και πρακτικές συμβουλές στους Έλληνες και ξένους ντοκιμαντερίστες. Στις ημίωρες αυτές συζητήσεις, αγοραστές, παραγωγοί και διανομείς θα αναπτύξουν συγκεκριμένα θέματα, βασισμένοι στην προσωπική τους εμπειρία. Ειδικότερα, στα φετινά Market Talks θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων, η υπεύθυνη προγράμματος του καναλιού ARTE, Μadeleine Avramoussis (Σάββατο 22/3/2013), η οποία θα εστιάσει στις δυνατότητες για συμπαραγωγές, η σύμβουλος ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, Ελένη Χανδρινού (Τετάρτη 20/3/2013), καθώς και ο Luke Moody, υπεύθυνος επιχορηγήσεων του Britdoc Foundation, ο οποίος θα επικεντρωθεί στις χρηματοδοτήσεις (Πέμπτη 21/3/2013).

Κοιτάξτε επίσης, εκτός από το αναλυτικό πρόγραμμα των ντοκιμαντέρ που πρόκειται να προβληθούν στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, την κατηγορία Ντοκιμαντέρ για παιδιά, που περιλαμβάνει 16 μικρού μήκους ταινίες, σε ειδικές προβολές που θα πραγματοποιηθούν για σχολεία την Παρασκευή 15/3 και από την Τρίτη 19 ως και την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013, στην αίθουσα Φρίντα Λιάππα (Αποθήκη Δ, Λιμάνι – ώρες: 9:00-11:00, 11:00-13:00), ελεύθερη είσοδος, και τέλος το πρόγραμμα Masterclass (στην αίθουσα Τζων Κασσαβέτης την Πέμπτη 21/3, 17.30-18.30), καθώς και τις παρουσιάσεις που τρέχουν ως παράλληλες εκδηλώσεις του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης.

Leave a Reply