Πρόγραμμα παραγωγής ντοκιμαντέρ με νέους στον καιρό της κρίσης

Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ – Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ

Την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012 στις 19:30, στο Ινστιτούτο Goethe
Είσοδος ελεύθερη

Να μερικές εικόνες που είχαν νέοι άνθρωποι για την Ελλάδα και τη Γερμανία, πριν και μετά τη γνωριμία τους:  «Ελιές, κρασί, ηλιοβασίλεμα στη θάλασσα, μουσική και πανηγύρια στους δρόμους με ζεστούς ανθρώπους …. Οι στοχασμοί μεγάλων φιλοσόφων … Το λίκνο της δημοκρατίας … Η εικόνα ενός καταχρεωμένου, ανήμπορου κράτους που οι πολίτες τους διαμαρτύρονται οργισμένοι κατά των μέτρων που τους υπαγορεύουν ξένες κυβερνήσεις». Sinah, 17 χρονών

«Η Γερμανία για μένα είναι … λουκάνικα, κρύοι χειμώνες, ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, ο Χίτλερ, η μπύρα, η Μερσεντές, το Goethe-Institut, το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2006, η Λένα που κέρδισε στη Γιουροβίζιον, κανένα όριο ταχύτητας στις άουτομπαν, οι Scorpions…» Χρήστος, 15 χρονών

«Σήμερα ζούμε κατά κάποιον τρόπο σε πόλεμο με τα λεφτά της Γερμανίας.» Άγης, 15 χρονών

«Η αίσθηση που σου δίνει η Ελλάδα είναι αυτή μιας μοντέρνας χώρας. Μπορούσα ανέκαθεν να ταυτιστώ με τους κατοίκους της. Και ξαφνικά αυτή η χώρα βρίσκεται σε πολιτική και οικονομική κρίση. Με θίγει αυτό πολύ. Δεν θα ‘θελα να περάσω ποτέ κάτι τέτοιο κι ούτε μπορώ να φανταστώ ότι θα ‘πρεπε να στερηθώ εντελώς κανονικά πράγματα όπως διακοπές και χόμπυ». Josephine, 17 χρονών

«Έχετε γκρι κτήρια, αλλά είστε χρωματιστοί άνθρωποι. Ενώ αντίθετα, σε μας τα κτήρια είναι χρωματιστά, αλλά είμαστε γκρίζοι μέσα μας» Michael, 19 χρονών

«Πήγαμε στη Γερμανία και ήρθαν στην Ελλάδα για να καταρρίψουμε όλοι μαζί τα στερεότυπα, γιατί ξέρουμε ότι μπορούμε να κάνουμε πράγματα μαζί και το θέλουμε!» Μαριάννα (Αθήνα), 16 χρονών

Στις 5 Οκτωβρίου θα δούμε τις εικόνες που κατέγραψαν από κοινού, θα κοιτάξουμε μέσα από το δικό τους φιλομαθή φακό της κάμερας και θα βιώσουμε τη συνάντησή τους.

Στο πλαίσιο του ελληνογερμανικού εκπαιδευτικού προγράμματος με εργαστήρια συγγραφής σεναρίου και παραγωγής ταινιών ντοκιμαντέρ, 14 νέοι, Γερμανοί και Έλληνες, συναντήθηκαν στην Αθήνα και στο Bergisch-Gladbach (Κολωνία) τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2012. Εκεί κατέγραψαν με την κάμερα άγνωστες πτυχές της ζωής των εκάστοτε Άλλων, προσπαθώντας να κατανοήσουν την πραγματικότητα για τους Έλληνες και τους Γερμανούς στον καιρό της οικονομικής κρίσης.

Τα έξι ντοκιμαντέρ που γύρισαν από κοινού προβάλλονται τώρα για πρώτη φορά στην Αθήνα και εντάσσονται στις εορταστικές εκδηλώσεις του Goethe-Institut Athen για τα 60 χρόνια του στην Αθήνα.

Η ιδέα του εκπαιδευτικού προγράμματος γεννήθηκε από τους κινηματογραφιστές Vera Schöpfer και Dieter Bongartz (ιδρυτές του δικτύου Screenagers) κι αυτήν την ιδέα ενστερνίστηκαν και υλοποίησαν μαζί τους το Σχολειό Kreativitätsschule στο Bergisch-Gladbach, το Goethe-Institut Athen και το Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο για την προώθηση του Ντοκιμαντέρ Story Doc.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Οικογένειας, Νεολαίας, Παιδιών, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Κρατιδίου Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και το Goethe-Institut Athen.

Για τους σκοπούς του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν τέλη του 2011 δυο εργαστήρια στην Αθήνα και στο Bergisch-Gladbach, στα οποία οι νεαροί συμμετέχοντες ανέπτυξαν τις ιδέες τους για τα ντοκιμαντέρ. Στις αρχές του 2012 οι νέοι από την Ελλάδα ταξίδεψαν στην Κολωνία για να γυρίσουν από κοινού τα 3 ντοκιμαντέρ για τη Γερμανία και το Φεβρουάριο του 2012 οι Γερμανοί – φίλοι τους, θα λέγαμε τώρα πια - ήρθαν στην Αθήνα, όπου από κοινού πάλι γύρισαν τα 3 ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα.

Οι νεαροί δημιουργοί (σε ελληνογερμανική αλφαβητική σειρά!)

Ruben Bohnet, 21 χρονών
Χρήστος Γαμπρίτσος, 16 χρονών
Michael Fetter Nathansky, 19 χρονών
Adna Islamovic, 17 χρονών
Sinah Käding, 18 χρονών
Όλγα Λατουσάκη, 17 χρονών
Josephine Mäder, 18 χρονών
Αγγέλα Ντέρου, 16 χρονών
Χλόη Παρέ-Αναστασιάδου, 16 χρονών
Αναστασία Ρεπούλιου, 16 χρονών
Μαριάννα Σερβετά, 17 χρονών
Ειρήνη Σερβετά, 17 χρονών
Κωνσταντίνος Σπανομαρίδης, 16 χρονών
Felix Zilles-Perels, 20 χρονών

Στο project συμμετείχαν επίσης με ιδέες, προτάσεις και συμπαράσταση ο Άγης Παπαγεωργάκης (16 χρονών), η Ελένη Περάκη (16 χρονών) και η Λυδία-Μαρία Τσιβεριώτη (16 χρονών).

Οι ταινίες τους

ATHENS CALLING (30´) των Ruben Bohnet, Michael Fetter Nathansky, Αναστασίας Ρεπούλιου, Κωνσταντίνου Σπανομαρίδη
12 Φεβρουαρίου 2012: Διαδηλώσεις στην Αθήνα κατά των μέτρων λιτότητας. Πάνω από 40 κτήρια καίγονται, μεταξύ αυτών και 3 κινηματογράφοι. Γιατί αυτές οι επιθέσεις κατά των χώρων της τέχνης; Οι νεαροί Γερμανοί και Έλληνες περιδιαβαίνουν την πόλη, αναζητώντας απάντηση σ’ αυτό ακριβώς το ερώτημα.

MARIA MOTJER MILANES – RECUERDOS (45´) των Michael Fetter Nathansky, Sinah Käding, Αναστασίας Ρεπούλιου, Χλόης Παρέ-Αναστασιάδου

Πώς θυμόμαστε έναν αγαπημένο άνθρωπο; Τρυφερό κινηματογραφικό πορτραίτο της τραγουδίστριας Maria Mojter Milanes και της μπάντας της, που απεικονίζει ταυτόχρονα τη ζωή  Ισπανών μεταναστών στη Γερμανία.

THE BRIDGE (20´) των Χρήστου Γαμπρίτσου, Adna Islamovic, Όλγας Λατουσάκη, Αγγέλας Ντέρου

Ο μαθητής Σόλων Καρυδάκης χάνει τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στη Λ. Κηφισίας. Το σχολειό του αγωνίστηκε για δυο ολόκληρα χρόνια για μια γέφυρα πεζών στο επικίνδυνο σημείο. Και τα κατάφερε.

PRIVATE TALKS – A GERMAN-GREEK VIDEO SESSION (20´) των Χρήστου Γαμπρίτσου, Josephine Mäder, Μαριάννας Σερβετά, Felix Zilles-Perels

Οι κινηματογραφιστές αφηγούνται τη δική τους συνάντηση στην Αθήνα και στο Bergisch-Gladbach. Μια συνάντηση κόντρα στη δυσπιστία και την εχθρότητα.

HOL` DOCH DIE POLIZEI – CALL THE COPS! (15´) των Ruben Bohnet, Adna Islamovic, Όλγας Λατουσάκη, Αγγέλας Ντέρου

Σπίτι υπό κατάληψη στην Κολωνία. Το ντοκιμαντέρ παρατηρεί έναν αυτοδιοικούμενο χώρο ζωής νεαρών ανθρώπων, ο οποίος απειλείται διαρκώς με κλείσιμο.

THIRSTY (15´) των Sinah Käding, Χλόης Παρέ-Αναστασιάδου, Ειρήνης Σερβετά

Στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας κωφοί παίρνουν μαθήματα ζωγραφικής και γλυπτικής. Είναι οι κωφοί καλλιτέχνες όπως όλοι οι άλλοι; Ή έχουν άλλες, δικές τους προσβάσεις στον ορατό κόσμο;

Σε αγγλική και ελληνική νοηματική γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους

Παρόντες στην εκδήλωση θα είναι οι Γερμανοί και οι Έλληνες κινηματογραφιστές, η Vera Schöpfer και ο Dieter Bongartz. Οι γλώσσες της εκδήλωσης θα είναι η γερμανική, η ελληνική και η ελληνική νοηματική και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.

Περιεχόμενο/Στόχος του εγχειρήματος

Σε καιρούς κρίσης βγαίνουν στην επιφάνεια στερεότυπα, προκαταλήψεις, θαμμένες αναμνήσεις, ιστορικές μνήμες και βιώματα, μισαλλοδοξίες.

Στόχος της προσπάθειας ήταν η αμοιβαία κατανόηση ανάμεσα στους νέους των δυο χωρών και η συμβολή σε έναν διεθνικό/διαπολιτιστικό διάλογο, ώστε να ξεπεραστούν προκαταλήψεις, παρερμηνείες ακόμα και εχθρότητες, οι οποίες καλλιεργούνται ορισμένες φορές με υπερβολικό τρόπο στη δημόσια σφαίρα από διαμορφωτές γνώμης και μεμονωμένα μέσα ενημέρωσης.

Τα τελευταία δύο χρόνια η κρίση του ελληνικού χρέους πήρε διαστάσεις πανευρωπαϊκού προβλήματος και σφράγισε τις ελληνογερμανικές σχέσεις με ποικίλους και συχνά αντιφατικούς τρόπους. Κάποιες φορές η παρερμηνεία αντικαθιστά την πραγματική γνώση. Άλλες πάλι, οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα υψώνουν εμπόδια στην αλληλοκατανόηση και κατά συνέπεια και στη συνεννόηση μεταξύ χωρών και λαών.

Το πρόγραμμα «Η Άγνωστη ζωή των Άλλων» αποσκοπούσε στην ενθάρρυνση των νέων και από τις δύο χώρες να εργαστούν από κοινού, να γνωρίσουν την πραγματικότητα του εκάστοτε Άλλου, αλλά ταυτόχρονα, καθώς θα δείχνουν τη χώρα τους σε άλλους, να τη γνωρίσουν και οι ίδιοι καλύτερα.

Ο κινηματογράφος είναι ένα μέσο που αγαπούν οι νέοι καθώς η εικόνα ως μέσο έκφρασης είναι πολύ κοντά στη ζωή τους. Γι’ αυτό και το πρόγραμμα τούς μύησε στην κινηματογραφική τέχνη και τεχνική, δηλ. τα εργαστήρια δεν περιορίζονταν μόνον στη διευθέτηση θεματικών και ζητημάτων έρευνας, αλλά καταπιάνονταν και με βασικούς κανόνες της τεχνικής, όπως ήχο, κάμερα, μοντάζ.

Μπήκαν έτσι οι βάσεις και προσφέρθηκαν τα εργαλεία που θα βοηθούσαν τους νέους να εκφράσουν ελεύθερα, ανεμπόδιστα και απροκατάληπτα τις εμπειρίες και την άποψή τους για το «πώς βλέπουν τις αθέατες όψεις της ζωής στη Γερμανία και την Ελλάδα πέρα από τους παραμορφωτικούς φακούς της επικαιρότητας».

Διεύθυνση παραγωγής του συνολικού προγράμματος: Screenagers:

Dieter Bongartz (σεναριογράφος, ντοκιμαντερίστας, συγγραφέας): Διηύθυνε τα εργαστήρια συγγραφής σεναρίου στην Ελλάδα και στη Γερμανία και στήριξε τα γυρίσματα με κάθε τρόπο.

Vera Schöpfer (κινηματογραφίστρια): Διηύθυνε το κινηματογραφικό εργαστήριο στην Ελλάδα και στη Γερμανία, έκανε το μοντάζ και την τελική παραγωγή των ταινιών.

Έχουν και οι δυο διακριθεί σε γερμανικά και διεθνή φεστιβάλ. Ως ιδρυτές του δημιουργικού δικτύου screenagers.de έχουν πραγματοποιήσει αρκετά κινηματογραφικά εργαστήρια με νέους, κατά τα οποία οι συμμετέχοντες έχουν γυρίσει ταινίες που βραβεύτηκαν σε διάφορες διοργανώσεις (Γερμανικό Βραβείο Βίντεο Νέων, Γερμανικό Βραβείο για Σκηνοθέτες της Νέας Γενιάς κ.ά.)

Οργάνωση/Παραγωγή στην Ελλάδα: Goethe-Institut Athen, Κώστας Σπυρόπουλος, δημοσιογράφος Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο για την προώθηση του Ντοκιμαντέρ - Story Doc, Μια παραγωγή του Krea Jugendclub, του Δημιουργικού Σχολείου Bergisch Gladbach (Kreativitätsschule), σε συνεργασία με το δημιουργικό δίκτυο Screenagers, το Goethe-Institut Athen και το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο για την Προώθηση του Ντοκιμαντέρ – Story Doc, Αθήνα

Οργάνωση/Παραγωγή στη Γερμανία: Sigrid Brenner, Διευθύντρια του Σχολείου Kreativitätsschule Bergisch-Gladbach,  Συγχρηματοδότηση: Υπουργείο Οικογένειας, Νεολαίας, Παιδιών, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Κρατιδίου Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και Goethe-Institut Athen.

Leave a Reply