Συνέντευξη με τον Νικόλα Πιοβάνι

O Nicola Piovanni μόλις έκλεισε τα 66, αλλά δεν τον κάνεις τόσο με τίποτα. Ήρεμος, φιλικός, απλός και λίγο κουρασμένος ήταν, στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο ξενοδοχείο PARK.

«Για μένα, Ελλάδα είναι ο Παρθενώνας και ο Χατζιδάκης», είπε κάποια στιγμή.

Δεν του αρέσει να δίνει συνεντεύξεις στα αγγλικά, γιατί χρειάζεται μετάφραση από τα ιταλικά στα αγγλικά και μετά πάλι στα ελληνικά, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην αναγνωρίζει τα ίδια του τα λόγια.

Του αρέσουν οι ταινίες του Αλμοντοβάρ και του Γούντι Άλεν αλλά προτιμάει να βλέπει μόνο ταινίες, όχι πια να γράφει μουσική γι' αυτές, γιατί εδώ και καιρό έχει αφιερωθεί στο να συνθέτει μουσική για το θέατρο και να δίνει συναυλίες.

Μια τέτοια μαγική συναυλία με μουσική από τις ταινίες Χάος, Η νύχτα του Σαν Λορέντζο, Καλημέρα Βαβυλωνία και Η ζωή είναι ωραία (για την οποία πήρε Οσκαρ), Η φωνή του φεγγαριού και Ginger e Fred απολαύσαμε στο Μέγαρο την Πέμπτη 17 Μαΐου. Ο Πιοβάνι έφερε μαζί του από την Ιταλία δύο μουσικούς του (κρουστά και σαξόφωνο), που έπαιξαν μαζί με τη 50μελή Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ.

Οι τιμές των εισιτηρίων στο Μέγαρο, για τις οποίες βέβαια πιθανότατα δεν ευθύνεται ο ίδιος ο Πιοβάνι, ήταν υψηλές (από 25 φοιτητικό και μετά ... 35 ευρώ!).

Η Έλλη Πασπαλά, που τραγούδησε ένα αγαπημένο της κομμάτι του συνθέτη από την ταινία Χάος, των αδελφών Ταβιάνι, δεν θα μπορούσε, είπε, να φανταστεί καλύτερο δώρο για τα γενέθλια της, που συμπτωματικά ήταν την ημέρα της συναυλίας!

 

Leave a Reply