Hot Docs – τα ντοκιμαντέρ στο Τορόντο σερβίρονται ζεστά

11 ημέρες, 395 προβολές, 189 ταινίες (που επιλέχθηκαν από τις 2085 που κατατέθηκαν) από 51 χώρες σε 14 αίθουσες σε όλο το Τορόντο! Ολοκληρώθηκε το Σάββατο 12 Μαΐου 2012 το φεστιβάλ Hot Docs. Το μεγαλύτερο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Βορείου Αμερικής. Το φεστιβάλ ξεκίνησε πριν 19 χρόνια, με πρωτοβουλία των Καναδών σκηνοθετών.Σήμερα μόνο οι προγραμματιστές του είναι 12-15, εκ των οποίων 3-4 αποκλειστικά για τις Καναδικές ταινίες, κάτι δηλαδή σαν το φεστιβάλ του Άμστερνταμ. Μέχρι τo 2011 και για τουλάχιστον 10 χρόνια υπεύθυνος για το πρόγραμμα ήταν ο Καναδός Sean Farnel, ενώ πρόσφατα τη θέση του ανέλαβε η Βρετανίδα Charlotte Cook.

Φέτος, με ένα budget 3 εκατομμυρίων δολαρίων, το φεστιβάλ Hot Docs συνεργάστηκε με το Cineplex Entertainment και μαζί έκαναν την πρεμιέρα για δύο Καναδικές ταινίες ταυτόχρονα, σε 37 αίθουσες σε όλη τη χώρα!

200 σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο επισκέφτηκαν το Τορόντο.

To βραβείο κοινού People’s Choice Award πήγε στην ταινία CHASING ICE (D.: Jeff Orlowski, USA). Στην ταινία, ο σκηνοθέτης παρακολουθεί τον διάσημο φωτογράφο του National Geographic James Balog στην αποστολή του στην Αρκτική.

Νέο αυτή την χρονιά ήταν και το χρηματικό έπαθλο για το βραβείο People’s Choice Award με την μέθοδο crowd-funding (χρηματοδότηση από το κοινό) μέσω της πλατφόρμας Doc Ignite. Δεν είναι και άσχημα τα 4000 δολλάρια που συγκεντρώθηκαν! Μέχρι τη Δευτέρα 14/5 μπορείτε να προσφέρετε κι εσείς.

Οι 10 κορυφαίες επιλογές του κοινού είναι:

  1. CHASING ICE (D: Jeff Orlowski, USA)
  2. BIG BOYS GONE BANANAS!* (D: Fredrik Gertten, Sweden)
  3. G-DOG (D: Freida Mock, USA)
  4. WE ARE WISCONSIN (D: Amie Williams, USA)
  5. LIFE IN STILLS (D: Tamar Tal, Israel)
  6. BROOKLYN CASTLE (D: Katie Dellamaggiore, USA)
  7. 5 BROKEN CAMERAS (D: Guy Davidi, Emad Burnat; France, Israel, Palestine)
  8. JASON BECKER, NOT DEAD YET (D: Jessie Vile, UK)
  9. CALL ME KUCHU (D:Malika Zouhali-Worrall, Katherine Fairfax Wright; USA)
  10. THE WORLD BEFORE HER (D: Nisha Pahuja; Canada, Germany, USA, UK)

Στο φετινό Hot Docs Festival όμως, κλήθηκαν να ψηφίσουν και οι κινηματογραφιστές που το παρακολούθησαν. Το Filmmakers Award 2012 κέρδισε το THE IMPOSTER (του Bart Layton, UK).

Leave a Reply